ČJA 1
109 podmáslí (452)
1 M podmáslí (-lý 738, pon- 116, 130, por- 105, 301, 304, 319) — podmáslé (též 701 nedubl.)
syrovatka (srovatka 809, 813) — srvátka (servátka 808, 818, 819, 820, 822, 831)
cmer (cmér 755)
maślunka (-š- 835, 836)
2 V názvech pro podmáslí ,tekutý zbytek smetany po stlučení másla‘ se projevuje diferenciace lexikální (podmáslí × syrovátka × maslunka × cmer) a hlásková (podmáslí × podmáslé apod). O podobě podmáslé viz v oddíle o hláskosloví.
Výraz syrovátka se běžněji vyskytuje ve významu ,tekutina zbylá po sražení mléka‘, srov. I-108 syrovátka.
3 Základní protiklad představuje většinové pojmenování podmáslí (nacházející se v Čechách a na Moravě – ve vm. nářečích v podobě podmáslé) a regionalismy, z nichž nejrozšířenější je syrovátka (typická pro Slezsko); dále byl zaznamenán výraz maslunka (soustředěný na Těšínsku a Jablunkovsku) a sporadické označení cmer (především v již. Slezsku).
V městské mluvě je všude rozšířen název podmáslí.
4 cmer jen nář.; Jg též cmar, slc., SSJ cmar, Bš horňácky — Přejato z něm.
maslunka jen nář.; pol. maślanka — K máslo.
podmáslé jen nář. — Z předl. výrazu pod máslem.
podmáslí Jg, SSJČ, SSJ podmaslie — Úžením é > í, viz podmáslé.
srvátka jen nář. — Viz syrovátka.
syrovátka v sledovaném významu jen nář.; SSJČ nář., dluž. srowatka (Jg, SSJ ,tekutina, která zůstává po sražení mléka‘) — Málo jasné. Patrně souvisí s lat. serum ,syrovátka‘; srov. I-108 syrovátka.
5 podmáslí Ju 5, Ru 2, 3 — podmásli Po 1, Ju 1–4, 6, Ru 4 — podmáslé Ju 7, Ru 5 — podmásle Ru 1
6 ASJ IV 280, SSA 2.84
Pl